You are here

Ten centuries peeked from two portholes

English
Scavi Scaligeri - Verona

The Scavi scaligeri, under the Palazzo del Capitanio, from the '90s are a nevralgic point for contemporary and ancient art:  under its courtyard in piazza dei Signori you can find the Centro internazionale di fotografia. The facade is from about '500, but underground the ruins are beautiful and very ancient: two bull-eyes open the view through the pavement in the courtyard, showing a beautiful scene. The museum has an underground maze-like pattern , as the remains were found and left at different heights. 

 

Thanks to the discovery of 13 coins, it was also possible to establish a start date: 388 AD. Thus, the environment discovered belong to the 4th century and show the picture of a vibrant city. In the following centuries, however, some premises were abandoned: this is a sign of a demographic and commercial regression. The floor was rebuilt in simple clay. After a huge fire between the 6th and 7th centuries, the building had a very slow recovery: the block was rebuilt with poor techniques. The courtyard area was not rebuilt until the 10th century onwards.

 

In the museum about 10 centuries of history: from medieval tombs dated back to the 11th or 12th century, to a few pieces of mosaic pavement of the first period, the foundations of tower and a school room with an apse with the holes (made ​​to recover the Roman bricks and stow food). The tour ends in the Via Dante. The area is right in the centre of the city: a few steps from Piazza delle Erbe, the site of political and administrative power in the Middle Ages. To access the excavations you enter the courtyard and descend under the arcades. 

 

Among the most interesting findings of the underground route there are two tombs, one still with the cover plate. In the Middle Ages , it was customary to bury the dead within urban centers in the religious buildings. In the XI -XII century around the church  a large cemetery area developed. They were found about 60 skeletons, even of children and adolescents , several graves were reused several times for lack of space and to maintain the unity of the family group. Further along the path, still traces of Roman, with a threshold slabs of limestone and the remains of the walls of a classroom with an apse on the bottom, probably from the late 4th century AC. When exhibitions are in place, the findings can be admired from the portholes of the courtyard.

Add new comment